čtvrtek 1. prosince 2016

RC: Illuminae

Nejdřív přežít. Potom všem říct pravdu.

Originální název: Illuminae – The Illuminae files­_01
Autoři: Amie Kaufmanová, Jay Kristoff
Nakladatelství: Cooboo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 608 s.
Vazba: pevná s přebalem

Obálka je bezesporu skvělá. Výbuch, následný dým, oheň, to všechno působí parádně. Minimálně já tam ten oheň vidím, nevím, jak ostatní. Dle mého názoru je to typově taková spíše podzimní obálka. Stejně tak ty úryvky se na obálku báječně hodí.

čtvrtek 3. listopadu 2016

RC: Adibas

Originální název: Adibas
Český název: Adibas
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 176 s.
Vazba: pevná

Obálka na mne působí velmi dobrým dojmem – líbí se mi to zlaté písmo, které se doopravdy leskne, a v kombinaci s černou barvou proti tomu nemůžu nic vytknout. Zaujal mě i ten název, kde je vlastně použita a změněna značka Adidas. Když to tak shrnu, obálka se mi na celé knize líbí nejvíc.

Roční literární soutěž, 3. ročník - listopad

"Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses člověkem..." Ach jo, tak tento článek píšu znovu. Už jsem ho měla sepsaný celý, ale z nějakého důvodu, který tu nechci zmiňovat, se neuložil ani nezveřejnil, takže znovu a lépe... jdeme na to.

Upřímně mě docela štve, že mám prohlížeč otevřený v takovém malém okně, ale vzhledem k tomu, že jinak bych neklikla na nic v pravém dolním rohu obrazovky, nemůžu si stěžovat. Z nějakého důvodu mi noťas po přejetí do pravého dolního rohu prostě nereaguje, předpokládám, že bude opět problém s grafikou, ale vzhledem k tomu, že už párkrát v opravně byl (a taky je, pokud se nepletu, repasovaný - pokud není, tak je to hodně divné), chci si v povánočních slevách koupit nový. Říkám to vlastně jen proto, kdyby odešel dřív, než chci...

úterý 18. října 2016

Roční literární soutěž - říjen

Ano, máte pravdu, je naprosto inteligentní zadávat říjnové téma na konci měsíce. Co se dá dělat, dříve se mi do toho tak nějak nechtělo a neměla jsem se zájem do psaní nutit. Krom toho jsem z práce přišla docela unavená... aneb vážně lituji, že jsem si dala pauzu se školou. Musím se na přijímačky naučit něco, aby mě vzali a já pak takhle byla unavená maximálně z brigády.

čtvrtek 1. září 2016

Roční literární soutěž, 3. ročník - září

Celý den už určitě bedlivě vyčkáváte u mého blogu a říkáte si, kdy asi zhruba plánuji zveřejnit téma na měsíc září... no, dočkali jste se. Dneska jsem byla od desíti ráno naposledy na brigádě, takže se k vyhlášení tématu dostávám až nyní. Každopádně doufám, že tentokrát to bude podle vašich představ a bude se vám na něj dobře psát. :-)

úterý 30. srpna 2016

RC: Odkaz mrtvého kostelníka

Originální název: Odkaz mrtvého kostelníka
Nakladatelství: Moba
Edice: Původní česká detektivka
Rok vydání: 2016
Počet stran: 280 s.
Vazba: pevná

Obálka této knihy se mi opravdu líbí – z této edice jsem četla zatím jen Nezralou vraždu, kterou jsem již také recenzovala, ale musím říct, že obálka Odkazu mrtvého kostelníka se mi líbí o dost víc. Vzhledem k tomu, že celý děj se odehrává jaksi na popud kostelníka, je grafická podoba obálky naprosto zřejmá. 

Osobně se mi hrozně líbí, jak k sobě všechny knihy z této edice tak skvěle pasují, třeba když kolem nich procházím v knihkupectví. Bylo by fajn mít je doma všechny. (A mít novou knihovnu, na což si stěžuji tak často, že není potřeba to cpát ještě do recenze.) Ale to jen tak na okraj.

středa 17. srpna 2016

RC: Naslouchač

Původní česká fantasy z fascinujícího temného světa,
kde se na pravdu a naději téměř zapomnělo.

Originální název: Naslouchač
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 374 s.
Vazba: pevná s přebalem

Existuje někdo, koho nezaujala obálka Naslouchače? Vystouplé písmo, které v kombinaci s hedvábnou obálkou působí skvěle. Stejně tak Ilan v mantii je udělána stejně, jako právě písmo. Asi bych podle obálky netipovala českou autorku – obálka na mne působí velmi zahraničně, o to víc se mi ale líbí, že je česká.

pátek 12. srpna 2016

RC: Stínová královna

Zrcadlo, zrcadlo, kdo je nejmocnější?

Originální název: The Shadow Queen
Český název: Stínová královna
Autorka: C. J. Redwine
Překladatelka: J. Stárková
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2016
Počet stran: 360 s.
Vazba: pevná s přebalem

Tahle obálka je bezesporu parádní. Skvělé provedení, které člověka upoutá hned na první pohled. Font názvu umístěn na černém jablku je také perfektní. Téhle obálce prostě nemám co vytknout. Možná tak to, že se mi celá vazba při čtení jaksi zešikmila, ale to rozhodně není problém, kvůli němuž bych knihu nenáviděla a vozila ji po všech čertech jako špatný příklad. Stane se, minimálně je podle toho poznat, že byla čtená.

čtvrtek 11. srpna 2016

RC: Bohatá čínská přítelkyně

Originální název: China Rich Girlfriend
Autor: Kevin Kwan
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 409 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka Bohaté čínské přítelkyně je dělána ve stejném duchu, jako obálka Šíleně bohatých Asiatů, jen je tedy laděna do fialové barvy. Ta jednoduchost obálek se mi u téhle série líbí opravdu hodně, navíc je v tom krása a působí to luxusně. 

Jak vědí všichni, kdo četli první díl, bohatí Asiati na sobě nechtějí dát znát, jak moc jsou bohatí. I z toho důvodu se obálka k obsahu dokonale hodí – pod jednoduchou obálkou se skrývá skvělý příběh, který si v ničem nezadá s příběhy Jane Austenové.

pondělí 8. srpna 2016

RC: Jiskra v popelu

Své tělo a krev zaslibte Impériu, 
srdce si však ponechte.

Originální název: An Ember in the Ashes
Český název: Jiskra v popelu
Autorka: Sabaa Tahirová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 456 s.
Vazba: pevná s přebalem

Obálka je jedním slovem parádní. Kombinace modrého a zlatého písma na černém pozadí je jednoduše senzační a já k tomu rozhodně nemám co dodat. Mimoto má mou oblíbenou hedvábnou obálku. A aby toho nebylo málo, ani pod přebalem Jiskra v popelu nevypadá vůbec špatně.

pondělí 1. srpna 2016

Roční literární soutěž, 3. ročník - srpen

Dneska později, ale zcela výjimečně měsíční téma nezveřejňuji až druhého. I když slavit můžete, až konečně zveřejním hodnocení - vlastně jsem celkově minulý měsíc byla na blogu méně aktivní a recenzí jsem také moc nezveřejnila. Vím, jsem to ale ostuda. 

Snad se k tomu všemu tento měsíc dostanu, budu víc číst, psát víc recenzí, aby to tady moc nevázlo a samozřejmě i pohnu kostrou s těmi hodnoceními...

středa 27. července 2016

RC: Deník fejsbukové matky

Pokud nechcete celé dny zírat na stránku Facebooku...

Český název: Deník fejsbukové matky
Autorka: Lucie Nachtigallová
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 160 s.
Vazba: pevná s přebalem (chystá se paperback)


K této obálce se asi nedá nic moc co říct. Je v barvách Facebooku, což je šikovné, když je celá kniha složena ze statusů z této sociální sítě. Profilová fotka facebookové stránky Lucie Nachtigallové je umístěna symbolicky v pravém horním rohu a hodně se mi líbí, že pravděpodobně za celou dobu existence stránky nebyla změněna a nějak pevně se s ní váže, což je skvělé.

Pod názvem najdete fotografii fejsbukové matky Lucie s nalezeným psem Rozinou/Rozinkou jak sedí před notebookem. Na zadní straně jsou klasicky doporučení o tom, proč si knihu koupit, jen tentokrát je to právě ve formě facebookových komentářů jak bývají třeba na různých stránkách nezávislých na Facebooku.

čtvrtek 14. července 2016

Knihy, co jsem přečetla - květnové a červnové video

Uvědomila jsem si, že jsem vám tu nenasdílela květnové knižní shrnutí, respektive knížky, které jsem v květnu přečetla. No, a jelikož jsem v úterý natočila už i červnové shrnutí, tak aby to tu nebylo zahlceno články s videi, tak obě přidávám do jednoho. Pokud tedy někdo neviděl květnové, má možnost se podívat. :-)

středa 6. července 2016

RC: Než jsem tě poznala

Ale co by se stalo, kdybych tě nepoznala?

Originální název: Me Before You
Český název: Než jsem tě poznala
Autorka: Jojo Moyesová
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2013
Počet stran: 407 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka je velmi pěkná. Je laděná v příjemných barvách a přechod mezi černou, zelenou, béžovou a bílou je moc pěkný. Celkově jsou obálky knih od této autorky moc pěkné a líbí se mi, že k sobě tak nádherně pasují. Ve stínu je pak opadávající strom a dívka na lavičce, což by čistě teoreticky mohla být Louisa.

sobota 2. července 2016

Roční literární soutěž - červenec

Asi jste si říkali, že ta Tereza zase zapomněla vyhlásit téma za měsíc červenec, co? No, nebyli jste tak daleko od pravdy. Jak jsem včera byla na brigádě (čímž vás asi budu krmit do konce prázdnin, protože jsem samozřejmě jediný student, který chodí na brigádu, že... :-D), tak mi to úplně vypadlo a připomněla mi to až Kristýna

Jenže jak jsem celý den nepřemýšlela, jaké téma bych vymyslela, neodvážila jsem se opět ledabyle vymyslet nějaké téma. Přece jen máte prázdniny, tak něco jednoduššího. Nebo alespoň něco, co se zdá jednoduché mně...

úterý 28. června 2016

RC: Lahodně s Ellou každý den

 Snadné recepty a skvělá jídla
pro zdravý životní styl.

Originální název: Deliciously Ella Every Day
Autorka: Ella Woodward
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 256 s.
Vazba: pevná


Jako již tradičně začnu zhodnocením obálky – na kuchařce Lahodně s Ellou každý den je sama usměvavá autorka, zároveň má na stolku veganské jídlo, patrně na důkaz toho, že si vždycky vaří na další dny dopředu. Celková vzdušnost knihy a prosvětlenost na čtenáře působí skvělým dojmem a už jen to vám může napovědět, že autorka v knize rozhodně nenabídne žádné jídlo, které by bylo příliš těžké a vy si na něho negativně vzpomínali ještě o týden později, například knedlo vepřo zelo.

sobota 18. června 2016

Knižní přírůstky za duben a květen + Svět knihy

Pár vizitek nachystaných den předem
Uvědomila jsem si, že jsem tu nepřidala video s knižními přírůstky, takže svou chybu napravuji a navíc přispívám i pár fotkami ze Světa knihy a z Prahy obecně. Což je asi opravdu poslední článek o Světě knihy 2016, který si letos můžete přečíst... i když, on to bude spíš jakýsi fotoreport než klasický článek. :-)




úterý 7. června 2016

RC: Všude kolem černý les

Někdo chystá svatbu, někdo vraždu...

Originální název: In a Dark, Dark Wood
Český název: Všude kolem černý les
Autorka: Ruth Ware
Nakladatelství: Leda
Rok vydání: 2016
Počet stran: 352 s.
Vazba: pevná


Obálka na mne působí opravdu tajemně a slibuje napětí. Možná snad i nervy drásající příběh, u něhož až do konce nebudete vědět, kdo je vrahem. Písmo přecházející od růžového do téměř ostře červeného nadpisu a zároveň pak kabátku hlavní hrdinky s černým pozadím v podobě tmavého lesa výborně kontrastuje.

pátek 3. června 2016

Roční literární soutěž, 3. ročník - červen

Já vím, je třetího června a vy už od začátku měsíce asi marně čekáte na nejnovější téma, že ano? No, přiznám se, že jsem na jeho vyhlášení úplně, ale totálně, zapomněla, za což se neskutečně stydím, ale to se asi stává. Bohužel. Nicméně, včera jsem si vzpomněla a chtěla jsem ho zveřejnit, ale byla jsem jakási líná... snad mi to odpustíte, když vám za mé pochybení prodloužím deadline. :-)

středa 1. června 2016

RC: Kráva nebeská

Neuvěřitelná pouť jedné krávy,
rachitického krocana s německých přízvukem
a židovského vepře, která změní svět!

Originální název: Holy cow
Český název: Kráva nebeská
Autor: David Duchovny
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2016
Počet stran: 184 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka se mi zdá jednoduchá, přesto až do puntíku splňuje vše o čem kniha je – o jedné krávě nebeské, která mermomocí chtěla změnit svět a tak se jednoho dne rozhodla, že odcestuje do Indie, kde jsou krávy posvátné a tím pádem jí nehrozí jatka. Jenže, kde žije, se nic neutají a s ní na cestu se tedy vydává jeden německý krocan a židovský vepř.

pondělí 30. května 2016

RC: Doctor Who - Roj hrůzy

"Teda, pochybuju, že kdy uvidíme 
většího brouka!"

Originální název: Doctor Who - The Crawling Terror
Český název: Doctor Who - Roj hrůzy
Autor: Mike Tucker
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2016
Počet stran: 231 s.
Vazba: pevná

Obálka na mne asi ze všech čtyř dílů Doctora Who působí graficky nejzdařileji a právě tak děsivě, jak by měl čtenář očekávat i od samotné knihy. Doctor s Clarou vypadají opravdu realisticky a TARDIS ve středu menhirů pod nimi taktéž. Mimo jiné musím říct, že kdybych viděla velikostně nějakého takového pavouka, jaký na ní je, na vlastní oči, okamžitě bych brala nohy na ramena.

úterý 24. května 2016

Roční literární soutěž, 3. ročník - hodnocení za únor

Ne, věřte mi, že nemáte halucinace, opravdu zveřejňuji hodnocení za měsíc únor! Sice na konci května, ale lepší pozdě, než-li později, no ne? Tak už si pojďte rozkliknout článek a přečíst si, kdo vyhrál v tomto měsíci - první dvě soutěžící s největším počtem bodů mi pak na mail zašlou adresu, abych jim mohla poslat záložky, tedy pokud mi v minulosti adresu již nezasílali.

středa 11. května 2016

RC: Nesmírný

 Oddělení Q je opět v pohotovosti.

Originální název: Den Grænseløse
Český název: Nesmírný
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Počet stran: 580 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka na mě působí vcelku zajímavým dojmem, ale abych pravdu řekla, nedokázala jsem si pod ní nic představit. Snad jen to, že zlatý hrot pohybující se ze strany na stranu symbolizuje, že bude kniha rychle ubíhat, což se vlastně nakonec i stalo, tedy v rámci možností. Mimoto to ale může značit kyvadélko v souvislosti s hledáním jakéhosi člověka vysoce zasvěceného ke slunci, stručně řečeno Atua, zakladatele Akademie přírodní absorpce

úterý 10. května 2016

Můj program na Svět knihy 2016

Druhé video v rozmezí příbližně dvanácti hodin, pokud se nemýlím. Tohle se po sestříhání ukládalo snáz (i když jsem po pravdě moc nestříhala). Jedná se pak o Můj program na letošní Svět knihy v Praze, kam se už neskutečně těším! :-)


DUBEN 2016 - Knihy, co jsem přečetla

Ahoj. Jak je mým (dobrým) zvykem, i dubnové knižní shrnutí jsem natočila na video, nicméně předem varuji, že je naprosto, ale naprosto, příšerné a já ho patrně úmyslně sabotovala, jelikož jsem se těšila na to další. Já vím, tohle je děsné navnazení k tomu, abyste si video pustili, ale raději uveřejním varování, než abyste mě pak proklínali... 

čtvrtek 5. května 2016

POVÍDKA: Zamilovaná hypnotizérka

Zdroj obrázku
Po delší době jsem napsala povídku, která mi samotné připadá jakž takž smysluplná - předtím to byl původně horror, z něhož se nakonec vyklubala komedie. Nicméně učiteli Tvůrčího psaní se podle všeho líbila, jenže já se tak neskutečně styděla, že jsem nedokázala vymyslet něco lepšího, že jsem se tam bála přijít a tu povídku přečíst.

V každém případě povídku s názvem Zamilovaná hypnotizérka jsem napsala do soutěže na blogu adrisbooks.blogspot.cz a jak už si asi domyslíte, výhrou byla stejnojmenná cena, tedy kniha Zamilovaná hypnotizérka od Liane Moriarty. Tahle se mi kupodivu i líbí, navzdory tomu, že jsem ji psala na poslední chvíli - neposílala jsem ji však hned po napsání a nechala jsem ji pár hodin uležet, vyhnít. No, to by bylo asi na úvod vše, přeji vám příjemné počtení. :-)

úterý 3. května 2016

RC: Kečupová mračna

Udělala jsem něco hroznýho.
A chcete vědět, co je nejhorší?
Ono mi to prošlo!

Originální název: Ketchup Clouds
Český název: Kečupová mračna
Autorka: Annabel Pitcherová
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2015
Počet stran: 272 s.
Vazba: brožovaná


Sympatická obálka, zajímavý název – ale co si pod ním představit? Nevím proč, ale z nějakého důvodu mi právě červená obálka hodně připomínala knihu Příliš mnoho Kateřin od Johna Greena. Dost se mi líbí to hejno ptáků (mimochodem, Zoeiných neoblíbenějších zvířat) i v tom smyslu, jak je nakladatelství přeneslo na boční stranu knihy a jak pokračují i na zadní straně a pevně věřím, že víte, co myslím, jelikož fotek je k tomu dostatek.

Působí to na mne jako let ptáků do teplých krajin, což bylo v knize také párkrát zmíněno. Vlastně k obálce nemám žádnou výtku a ani k názvu – působí tak tajemně, jak má působit celá kniha a zejména pak její závěr.

Knižní přírůstky za březen 2016

Ráda bych vás i zde v článku přivítala u svého dalšího videa, kde jsem zmínila všechny knižní přírůstky za březen - tedy knihy, které jsem si sama zakoupila. 

Plus jsem nezapomněla na svůj včerejší slib, který spočíval k prozrazení dalších knih, o které budete hrát v Roční literární soutěži. Některé nejsou zrovna skvělé, ale třeba si na ně utvoříte jiný názor než já, netuším. A když ne, můžete je prodat, jelikož mně je to blbé; ty o nichž mluvím, jsou totiž recenzními výtisky.

neděle 1. května 2016

Roční literární soutěž, 3. ročník - květen

Ani dneska jsem nezapomněla. Zvláštní, na témata, která jsou povětšinou praštěná, nezapomínám, ale hodnocení ne a ne udělat. Stejně tak jsem měla v plánu sepsat recenzi na Kečupová mračna, která mám dvakrát a o něž pak také budete v květnu soutěžit. 

 (A samozřejmě mám tenhle článek rozepsaný už asi tři hodiny a ve čtvrt na dvanáct - hned potom, co jsem dohrála Prima Kvízy - jsem si uvědomila, že jsem ho ještě nedopsala... vážně paráda, Terezo!)

středa 27. dubna 2016

RC: Hostina ledu a ohně - oficiální kuchařka

Originální název: A Feast od Ice and Fire - The Official Game of Thrones Companion Cookbook 
Autoři: Chelsea Monroe-Cassel a Sariann Lehrer
Předmluva: George R. R. Martin
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 240 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka je úchvatná. Máme zde na stole všemožné dobroty, které jsou skvěle naaranžované, báječně vypadají a já si jsem jistá, že tak i chutnají. Při pohledu na ni dostávám hlad, přestože jsem před pěti minutami snědla oběd.

pátek 22. dubna 2016

RC: Izolovaný

Nervy drásající thriller, 
u něhož si nikdy nebudete jistí, že už je konec...

Originální název: Abgeschnitten
Český název: Izolovaný
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 272 s.
Vazba: pevná s přebalem


Dlouho jsem přemýšlela, co na obálce vlastně je – nůž nebo skalpel? Po chvilkovém brouzdání na internetu jsem uzřela, že mi to patrně nejvíc připomíná skalpel. Ještě jsem uvažovala o žiletce, která byla podle doslovu na obálce originálu. 

Celkově po zběžném pohledu musím posoudit, že působí jednoduše, ale zároveň přesně tak tajemně, jako obsah. Nedokážu si k této knize představit jinou českou obálku. Navíc i font písma se k ní skvěle hodí. A krvavý otisk ruky je parádní.

středa 20. dubna 2016

RC: Temné lži

Originální název: The Line Between Here And Gone
Český název: Temné lži
Autorka: Andrea Kane
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 288 s.
Vazba: pevná s přebalem


Karty byly rozehrány. Asi takhle jednoduše bych ohodnotila obálku, protože v tomhle ohledu se ke knize dokonale hodí a celkově vypadá zajímavě. Navíc skvěle ladí k autorčiným dalším knihám. Jen teda k tomu názvu nevím, jak překladatel přišel vzhledem k tomu, že anglický byl opět jiný, ale to je zase otázka názoru.

RC: Talon - Společenstvo draků

Nejsou to jen legendy, 
žijí mezi námi...

Originální název: Talon
Autorka: Julie Kagawa
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 338 s.
Vazba: pevná


Obálka je velmi jednoduchá, možná až moc, přesto se mi líbí. Nějak si nedokážu představit, jak jinak by měla vypadat. Navíc co jsem se dívala, podobně vypadá i obálka originálu. Ačkoli teda zrovna nechápu právě delší český název, jelikož anglický spočíval v pouhém jednom slově.

úterý 19. dubna 2016

RC: Vila na Sadové

Každý starý dům má svá tajemství...

Český název: Vila na Sadové
Autor: Richard Sklář
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 472 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka působí velice pěkně (ovšem obálka Anděla smrti se mi líbí malinko víc). Na jedné straně tu máme Vilu na Sadové, na té druhé vojáky z protektorátu. Myslím si, že se ke knize hodí, ale její celková velikost je tak šílená, že držet ji celý den v ruce, by znamenalo nejvyšší míru čtenářského posilování.

pondělí 18. dubna 2016

RC: Láska v Paříži

Jedna večeře v Paříži a může se změnit všechno...
nebo to nebude tím?

Originální název: Eines Abends in Paris
Český název: Láska v Paříži
Autor: Nicolas Barreau
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2016
Počet stran: 288 s.
Vazba: pevná


Musím říct, že obálka do puntíku splňuje to, o čem kniha je. Navíc má stejně jako její sestry odehrávající se ve Francii onu nádhernou obálku v hedvábném provedení příjemném na dotek. Mimoto tam má Eiffelovku, čímž se v mé knihovničce řadí k dalším knihám s takovou obálkou, jen zřídkakdy odlišným tématem.

sobota 16. dubna 2016

BŘEZEN 2016 - Knihy, co jsem přečetla

Začíná z toho být tradice, že vždycky o víkendu přidám jedno video, nemyslíte? Tentokrát je to tedy knižní shrnutí za měsíc březen, který mi osobně přišel čtenásky slalbý, přestože knížek jsem přečetla vcelku dost. Spíše mi jde o to, jak na mne dané knížky zapůsobily. 

No, a abych vás již nezdržovala, pozvu vás k rozkliknutí celého článku, abyste si video mohli pustit. (Nicméně musím říct, že dneska jsem s ním zase o kousek spokojenější - opět rozhodně lepší než první verze.)

čtvrtek 14. dubna 2016

RC: Polštář v podobě dřevěného polena

Musím říct, že když jsem si polštář v podobě dřevěného polena objednala, už předem jsem věděla, že si ho vezmu na kolej, abych měla na čem ležet, až si budu číst. Čekala jsem a čekala, až mi konečně dojde. Dokážete si představit, jak strašně jsem byla netrpělivá? Ale holt jsem si o něj k recenzi napsala před Vánoci, takže s nějakým zpožděním se asi musí v tomto období počítat.


středa 13. dubna 2016

RC: Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové

"Světem panuje skálopevné přesvědčení, 
že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky."

Originální název: The Exploits & Adventures of Miss Alethea Darcy
Autorka: Elizabeth Astonová
Nakladatelství: Leda
Rok vydání: 2016
Počet stran: 384 s.
Vazba: pevná s přebalem

Přemýšlím, jestli vůbec dokážu pořádně zkritizovat obálku. Na druhou stranu, kdyby se mi nelíbila, tak to řeknu. Aby někde nedošlo k mýlce, tohle rozhodně není ten případ. Zde je obálka krásně jarní. Funguje tu navíc skvělá posloupnost – autorka, název knihy a tři osoby na konec. Veprostřed by měla být Alethea Darcyová, jeden z mužů by měl být Titus Manningtree, tím druhým pravděpodobně Aletheyin manžel Napier. Nebo také muž, za něhož od Napiera v přestrojení utíká.

pátek 8. dubna 2016

Nové knihy #07 (+ video) - O tom, jak se Tereza pokusila zabít krabici

Úplně o zabití se mluvit nedá, ale když jsem fotila úvodní fotku videa, okamžitě mě nějaký takový popisek napadl. Berte to spíše jako obrazné pojmenování, děkuji. Ale ať už tu přestanu kecat, mám tu hned dva balíčky, které jsem si objednala z buxu. 

Myslím, že na delší dobu poslední, jelikož bych na ten Svět knihy opravdu ráda šla. Příští týden to zkusím domluvit i s tetou, tak snad to nějak vyjde a ona mě u sebe nechá přespat někde na gauči. :-) (Na konci článku je pak samozřejmě video.)

středa 6. dubna 2016

RC: Skoro se to podobalo lásce

Skoro se to podobalo lásce a Surovost. 
Dvě novely, v zásadě každá o něčem jiném, přesto jinak tak podobné.
Zkrátka příběhy z doby, kdy měla ještě každá žena v podpaží chlupy.

Autor: Jan Míka
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2016
Počet stran: 288 s.
Vazba knihy: pevná


Co se obálky týče, je tu hromada fotek z období minulého století a celkově je kniha v malém formátu, takže ji snadno držíte v ruce - a navíc je vhodná pro čtení venku. Tedy pokud neprší. V každém případě působí zajímavě, ale nic moc vám neřekne o tom, o čem kniha bude.

neděle 3. dubna 2016

Rozbalování balíčku (unboxing) + úlovky z knihovny 2

Ráda bych vás dneska přivítala u nejnovějšího videa - tentokrát to je rozbalování balíčku s výhrou knížky od Knižního klubu a pak úlovky z knihovny, které jsem si přinesla v pátek, ve stejné době jsem pak natočila tohle video. Budu doufat, že se bude alespoň malinko líbit. :-)


pátek 1. dubna 2016

Roční literární soutěž, 3. ročník - duben

Věřili byste, že jsem na vyhlášení nejnovějšího tématu málem zapomněla? :-D V průběhu dne jsem nad nějakým dubnovým tématem přemýšlela, ale kromě toho, že jsem se nechala nachytat aprílovým žertíkem, jsem nic nevymyslela. Navíc aprílové téma už jednou v soutěži bylo, takže... co takhle téma Jak zabít Terezu Mikulovou, protože stále nevyhodnotila povídky za únor? :-D

úterý 29. března 2016

RC: Samotář

Nejnudnější nájemný zabiják na světě.

Originální název: Ghosts
Český název: Samotář
Autor: Mark Dawson
Nakladatelství: Alpress
Edice: Klokan
Rok vydání: 2015
Počet stran: 272 s.
Vazba: pevná s přebalem

Obálka na mě působí tak, že by mělo jít o napínavou knihu. Máme tu Johna Miltona, bývalého nájemného zabijáka, který před někým prchá do schodů. Písmo odspodu nahoru působí vcelku dobře a k dalším knihám z tohoto nakladatelství se kniha určitě hodí a na poličce v knihovně se bude vyjímat. Není to nic převratného, ale v rámci toho, že ani samotný obsah není nic extra, nic vůči tomu nemám.

pondělí 21. března 2016

RC: 7 dní

Největší hrozba pro jihoafrický policejní sbor je tu!

Originální název: 7 dae
Český název: 7 dní
Autor: Deon Meyer
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2015
Počet stran: 461 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka se mi opravdu velmi líbí. Žlutá, zelená a černá jsou v kombinaci na této obálce velmi pěkné barvy a já vůči nim vlastně nemám co říct. Obrovské jméno autora také vypadá dobře - navíc se hodí k předchozím dílům od tohoto autora. Celkově je to písmo posazeno na velmi dobrém místě. No, a když se podíváte níže, vidíte tam záři světel, což značí město. Jo, po grafické stránce nemůžu knize nic vytknout.

sobota 19. března 2016

Autorský maraton: Dan Brown

Ano, ano, já vím. Jsem šíleně nezodpovědná osoba a měla jsem dneska zveřejnit nějakou recenzi jak jsem slíbila. Což o to, já si řekla, že natočím i tohle video, ale vzhledem k tomu, že jsme byli na hřbitově (děda by měl dneska svátek, příští týden naopak narozeniny), plus moje vstávání s tím, že jsem si četla, znamená, že jsem ani jednu slíbenou recenzi nějak nestihla. 

Má cenu vůbec něco slibovat, když to za žádnou cenu nedodržím? No, snad to zítra nějak zvládnu. Věřím v to. Navíc nekonečné zpoždění s hodnocením vašich povídek ze soutěže... asi mě vážně zabijete, co? :-D

pátek 18. března 2016

Nové knihy #06 (+ video)

Taky máte pocit, že blog čím dál víc zanedbávám a častěji se zaměřuji na Youtube? Pokud vy ne, já ano. Dneska jsem si konečně do Zásilkovny došla pro balíček s knížkami z buxu, samozřejmě jsem k němu natočila video, ale pokud by si ho někdo nechtěl pustit (když tak ho najdete na konci článku), mám tu pro vás alternativu v podobě klasického rozbalovacího článku tak, jak ho u mě znáte.

Za předpokladu, že se vám nechce číst, se znovu omlouvám za video, že jsem mluvila spatra a nepřichystala si poznámky - také jsem byla mírně zpocená po příchodu ze Zásilkovny. Za všechny moje přeblepty se tedy omlouvám a budu doufat, že to není tak strašné a bude se vám to alespoň malinko líbit. Navíc bych o víkendu snad konečně mohla zveřejnit minimálně dvě recenze, takže snad to vyjde.

neděle 13. března 2016

Knižní přírůstky za únor 2016

Ahoj, vítám vás všechny u svého nového videa - tentokrát jsem natočila knižní přírůstky za únor 2016. Musím říct, že s tímhle videem jsem tak nějak nejvíc spokojená - parádně se vydařilo světlo, natáčela jsem, přestože jsem si myslela, že se mi to včera nepodaří...

Jak říkám, skvěle to vyšlo. A ještě něco, snad jsem konečně našla ideální natáčecí polohu mobilu. (Upřímně doufám, že se mi povede do konci roku sehnat nějaký foťák.) To by tedy bylo takhle na úvod článku (úvod videa je tentokrát bez zbytečných okecávaček!) a já vás už nechám, ať si video v klidu pustíte. :-)

pátek 11. března 2016

Odhalte temné tajemství... to je Vážka!

ODHALTE TEMNÉ TAJEMSTVÍ, KTERÉ MĚLO ZŮSTAT POHŘBENO POD TROSKAMI LETADLA 


Praha, 10. března 2016 – Kam až byste byli schopni zajít, abyste získali zpět své vnouče, přesto, že si nejste jisti jeho identitou? Michel Bussi je jedním z nejpopulárnějších francouzských autorů současnosti a jeho detektivní román Vážka se stal naprostou senzací. Bussi rozehrává ve Vážce příběh plný napětí, intrik, tajemství, ale i etických otázek…



úterý 8. března 2016

RC: Dívka, která nikomu nechyběla

Pátý případ komisaře Van Veeterena.

Originální název: Kommissarien och tystnaden
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2016
Počet stran: 272 s.
Vazba: pevná s přebalem


Obálka zobrazuje okno do lesa, což celkově s příběhem souvisí, jelikož právě tábor sekty Čistý život se nachází kousek od lesa. Do okna zpoza stromů prosvěcuje slunce, které přece jen tu temnotu trochu zmírňuje a předpovídá určitou míru naděje. Graficky není špatně vyvedená a moc se mi líbí - přesto si nedokážu odpustit krátký komentář k "nálepce" Nejlepší švédský krimiromán

S největší pravděpodobností nejsem jediná, kdo tohle nálepkování nemá ráda, a kdyby to nebylo součástí obálky, prostě to strhnu. Nepotřebuji žádný vyšší důkaz o tom, jestli kniha je, nebo není bestseller, já si na ni udělám názor sama. A jestli bude pozitivní nebo negativní, to už také záleží na mně.

pátek 4. března 2016

ÚNOR 2016 - Knihy, co jsem přečetla

Mám tu pro vás další video. Tentokrát knižní shrnutí za měsíc únor. Přičemž opět doufám, že se moc nezadrhuji, je mi rozumět a dál to asi všechno znáte od minule, co? Tak já vás nebudu zdržovat. Děkuji za zhlédnutí videa, za jakýkoli like, komentář či třeba odběr... na závěr se se mnou pak můžete podělit o to, jestli jste některou z knih také četli. :-)

středa 2. března 2016

RC: Šíleně bohatí Asiati

Šíleně bohatým se stáváš poté, co utratíš první miliardu.

Originální název: Crazy Rich Asians
Český název: Šíleně bohatí Asiati
Autor: Kevin Kwan
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 400 s.
Vazba: pevná


Obálka je jednoduchá, přesto splňuje to, co si pod takovou knihou představit - čím víc jste bohatí, tím víc jste učeni tomu, abyste byli skromní a nedávali na sobě své bohatství znát. Přesně to je případ Nickovy rodiny, tedy fakt, že je šíleně bohatá, ne že by byla skromná. Nick byl odjakživa svou babičkou učen k tomu, aby to všechno nedával najevo, ani si neuvědomoval, že jsou bohatí a bral to takříkajíc jako samozřejmost.