neděle 31. ledna 2016

Nová kniha #04

Včera jsem si zašla na poštu pro balíček s výhrou od Arary.cz - jednalo se o soutěž, kde měl člověk napsat do komentáře sepsat jednu větu obsahující tři slova: Herbář, jůtůber a vlak. 

Musím říct, že jsem se s tím poprala po svém a nakonec napsala snad nejdelší větu v životě. (Přidávám prostřednictvím printscreenu, jelikož sama pořád nedokážu uvěřit, že se mi tento - pro mě - osobní rekord, povedl.) O tom, jestli to dává či nedává smysl, raději nebudu diskutovat.

pondělí 25. ledna 2016

Roční literární soutěž, 3. ročník - přihláška

A máme tu třetí ročník. Uběhlo to jako voda, co říkáte? Ještě před dvěma roky jsem ještě na starém blogu vyhlašovala první ročník soutěže, kde ještě nebylo nic výrazně ujasněno a já se soutěž nějak snažila udržet tak, abych třeba za rok mohla pořádat druhý ročník. 

Ten se povedl lépe - teda až na tu dlouhou prodlevu zveřejnění hodnocení po nástupu do Olomouce na kolej. Mylně jsem se domnívala, že to tu bude velikostně vypadat stejně jako v Opavě, jenže stoly vedle sebe mi jaksi neumožňují napsat hodnocení, jelikož mám pocit, že se pořád někdo dívá. Nevadí. Jdeme na vyhlášení. Raz, dva a... tři!

neděle 24. ledna 2016

RC: Žádní motýlci v břiše, ale Čmeláci v srdci!

"Hele, láska tě nesmí vodrovnat!"

Originální název: Hummeln im Herzen
Český název: Čmeláci v srdci
Autorka: Petra Hülsmann
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 296 s.
Vazba: pevná

V první řadě, obálka je velice jednoduchá, přesto vážně vydařená a znázorňuje to, co je v názvu - Čmeláky poletující v srdci. Ty v knize mimochodem autorka slovy hlavní hrdinky i zmínila, takže se nejedná o název ve formě metafory. Kromě toho, zvláště žlutá obálka čtenáře dokáže nalákat v knihkupectví právě svou výrazností.

pátek 22. ledna 2016

Nové knihy #03

Naposledy jsem takový rozbalovací článek zveřejnila ke konci listopadu, mezitím mi ještě nějaké knihy přišly (a že jich bylo), to jsem si objednávala z výprodeje. Nebo, nevím, jestli jsem to zveřejňovala nebo ne, mám v tom trochu zmatek. Knížek jsem si celkově ke konci roku objednala dost - na začátku tohoto jsem si pak zašla do Zásilkovny pro slevněných pět dílů Školy noci a Kečupová mračna. :-)



čtvrtek 21. ledna 2016

RC: Hadí listiny

Může být středověký tajný jazyk klíčem 
k vyřešení série vražd?

Originální název: The Serpent Papers
Český název: Hadí listiny
Autor: Jessica Cornwell
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2015
Počet stran: 456 s.
Vazba: pevná

Obálka je na celé knize nejhezčí. A to říkám naprosto vážně, ostatně, můj názor na obsahovou stránku knihy se dozvíte níže. Ke knize se hodí, navíc působí tajemně a pro ty, co milují takové sametové obálky, jako já, působí na dotek velice pěkně. Jak jsem již řekla, obálka se mi z celé knihy líbí nejvíc. Nicméně, možná bych proti ní jednu věc měla - je to taková jiná hedvábná obálka a nelíbí se mi, že na ní zůstaly mé otisky a celkově působí tak nějak umatlaně, když jsem ji držela v ruce.

středa 20. ledna 2016

RC: Arkádie - Vzpoura

Mafiánská série hrdě pokračuje...
a je napínavější než předtím.

Originální název: Arkadien brennt
Český název: Arkádie - Vzpoura
Autor: Kai Meyer
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 320 s.
Vazba: brožovaná
Druhý díl v sérii.

Stejně jako u prvního dílu, i tady je obálka velice pěkně graficky vyvedená a stejně tak se setkáváme s brožovanou vazbou - nemyslím si však, že by si ji tahle kniha zasloužila, jelikož se mi nelíbí ta odstávající úvodní stránka. Naproti tomu si ale říkám, že se k samotné knize opravdu hodí a asi by bylo blbé, kdyby byl první díl v brožované a druhý v pevné vazbě. 

Oranžová barva nebe se navíc podle mého názoru velice hodí k celému tématu knihy a, proč to rovnou neříct, i k jejímu samotnému názvu. Mimo to tu ale máme kočkovité šelmy z rodu Pantherů, tedy Carnevarů, s nimiž se Rosa setkává pomalu hned v úvodu knihy, kdy se vydává do New Yorku, aby vypátrala něco o tajemné organizaci TABULE - opět, na obálce můžete vidět i stíny mrakodrapů.

středa 13. ledna 2016

RC: Moje studentská kuchařka: jak vařit na koleji?

Jak uvařit ve studentské kuchyňce na koleji?

Autorka: Helena Rytířová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 64 s.
Vazba: kroužková

Co se týká obálky, je na ní umístěno jedno z jídel uvedených v knize, a přestože jsem konkrétně tohle nezkoušela, domnívám se, že na pohled obyčejné nudle jsou tím nejlepším, co kuchařka ukrývá. Neříkám, že v ní byly nějaké příšernosti, ale... nač si kritiku vyplýtvat na úvod, že.

V každém případě se mi velice líbí na kroužková vazba, díky níž si mohu knihu ohnout tak, že se soustřeďuji jen na recept a neohlížím se na to, jak jídlo vypadá na obrázku. Grafická podoba knihy je tedy velice pěkná a musím uznat, že autorka si s tím zaručeně pohrála.

středa 6. ledna 2016

RC: Francouzština do ucha

Francouzština do ouška...

Kategorie: Výuka cizích jazyků
Namluvil: -
Délka: 9 hodin a 12 minut

Francouzština do ucha je velmi rozsáhlý výukový materiál, který obsahuje 3500 ozvučených příkladových vět, slov a frází a dále výstižné vysvětlení všech gramatických jevů v audio formě. 

Přehledné a systematické řazení gramatických i konverzačních okruhů (najdete vždy rychle a přesně to, co právě potřebujete). Jednoduché intuitivní ovládání (nepřemýšlíte jak program funguje, ale ihned s ním pracujete). Všechny produkty jsou vytvořeny na základě praktických zkušeností s výukou cizích jazyků, ve spolupráci s týmem lektorů jazykové školy Eddica

sobota 2. ledna 2016

Roční literární soutěž, 2. ročník - leden

Poslední měsíc druhého ročníku bude stejně jako u prvního zúčtovací, u něhož nebudu vaši tvorbu hodnotit (beztak mám hned čtyřnásobné resty), takže zde i tak nějak počítám s úvahou, kde bych vás ráda poprosila o celkové zhodnocení Roční literární soutěže

Zhruba v polovině měsíce bych tu zveřejnila přihlášku do třetího ročníku s menší obměnou v podobě zveřejňování povídek na Wattpadu (mimo blog, apod.), takže pokud máte a nedáváte je na blog, můžete.

No, a u mě holt musíte doufat, že do té doby zveřejním ta hodnocení. Respektive jedno, jelikož jsem se rozhodla je spojit v jeden článek a trochu zkrátit. Doufám, že vám to nevadí?

pátek 1. ledna 2016

Knižní výzva na rok 2016

V minulých letech jsem tuto výzvu pozorovala na blogu Kristýny Kaderové (já se omlouvám, chtěla jsem napsat Kristý, ale přijde mi to takové neúplné...), tuhle tradiční výzvu však vytvořila Ells - http://ells.cz/?p=8751

A jelikož je to svým způsobem nenáročná výzva, jelikož knihy čtu pořád, rozhodla jsem se do ní konečně po letech zapojit. Na úvod jsem si zadala padesát knih, které jsem podle GoodReads výzvy přečetla v tomhle roce (teda 56, ale... přibližně), ale pokud to překonám dřív, než začne příští prosinec, nejméně o deset knih navýším. V každém případě jsem zvědavá, jak se mi povede. :-)