čtvrtek 31. prosince 2015

RC: Dívka, která se třpytila

Sériový vrah dívek putuje časem...
a to je nebezpečnější, než se zdá.

Originální název: The Shining Girls
Autorka: Lauren Beukes
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2015
Počet stran: 368 s.
Vazba: pevná s přebalem

Kus obličeje na obálce znázorňuje třpytící dívku a já si jsem na 99,9 procent jistá, že se jedná o Kirby, která jako jediná Harperovo běsnění přežila. Vlastně to bylo zázrakem, no, a od té doby se mu Kirby nalepila na paty a byla plně rozhodnutá ho dopadnout. Nicméně, abych se vrátila k obálce, její přebal je takový ten sametový a asi každý ví, jak to mám s těmito typy obálek...

RC: Jen jeden den

V jeden den se narodíme. V jeden den umřeme.
Za jeden den se můžeme změnit. A zamilovat.
Během jediného dne se může stát cokoliv.

Originální název: Just One Day
Český název: Jen jeden den
Autorka: Gayle Forman
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2014
Počet stran: 352 s.
Vazba: brožovaná

Na obálce je dívka, která by nám měla připodobňovat Allyson. Hlavní hrdinku, která zároveň svůj příběh vypráví, není tedy psán v er formě. Kousek pod názvem má text, který je tedy na knize, kterou mám po ruce já, odlišný. Ve své podstatě se ale proti němu nedá nic říct. Dívka na obálce pije horký nápoj, dívá se z okna a připadá mi, že někoho vyhlíží, což skvěle pasuje k tématu knihy, kdy Allyson čistě teoreticky čeká na Willema.

úterý 29. prosince 2015

RC: Všem klukům, které jsem milovala

Zamilovat se je snadné, 
ale jak se odmilovat?

Originální název: To All the Boys I've Loved Before
Autorka: Jenny Han
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 320 s.
Vazba knihy: pevná

Obálka je celá laděná do světlých příjemných barev, navíc název knihy je vyveden jiným písmem, které by tedy mělo patřit Laře Jean, hlavní hrdince této knihy. Líbí se mi. Navíc jsem toho názoru, že na obálku vybrali sympatickou protagonistku, pod níž si Laru Jean můžete s klidným svědomím představit.

úterý 22. prosince 2015

Šantaram

Místrovské literární dílo...
drsné, s tempem thrilleru.

Originální název: Shantaram
Český název: Šantaram
Autor: Gregory David Roberts
Nakladatelství: Kristián (Radioservis)
Počet stran: 750 s.
Rok vydání: 2015
Vazba knihy: Pevná
Druhé vydání.

Tentokrát nebudu hodnotit ani tak celkový vzhled obálky (respektive obálek, jelikož kniha je rozdělena celkově na tři knihy), jako rozdělení právě na tři knihy, čímž nakladatelství čtenářovi velmi pěkně šetří záda, případně ruce či rameno. Přece jen je jednodušší, když si s sebou do kabelky berete jednu dvou stě stránkovou knihu, než tu sedmi set stránkovou.

neděle 20. prosince 2015

Knihobit - vánoční balíček

Když jsem si pro balíček měla jít, byla jsem natěšená jako malé dítě na Ježíška (ne, vůbec to nesouvisí s Vánoci) a teď zpětně jsem ráda, že měli včera (čti v pátek) v Zásilkovně otevřeno jen do tří a já si své knihobití zklamání mohla kompenzovat balíčkem od kamarádky. :-)

A ano, tentokrát budu v zásadě jen kritizovat, no, a musím říct, že to nespravila ani kniha. Ne, že by mě nezaujala, ale... přečtěte si to níže, nemůžu vám všechno vykecat hned na úvod.

úterý 15. prosince 2015

Žofie Beladová jako Herečka

 Herečkou v minulém století...

Název: Herečka
Autorka: Magda Váňová
Nakladatelství: Šulc-Švarc 
Vazba knihy: vázaná
Rok vydání: 2015
Počet stran: 368 s. 

Obálka je velice jednoduchá, přesto se neskutečně hodí k předchozím knihám této autorky. Kromě toho, modrá květina působí uklidňujícím dojmem a čtenáře okamžitě napadne, že spadlá květina na jevišti značí knihu zaměžující se na herectví. Otázkou je, jestli je jako květina brána Žofie nebo jestli je to myšleno z hlediska slávy.

pondělí 14. prosince 2015

O KNIZE: Kletba osudu

Někdy se i pohádky mohou stát skutečností...

Název: Kletba osudu
Autorka: Tereza Mikulová
Vydavatel: Má kniha.cz
Rok vydání: 2015
Počet stran: 51 s.
Formát knihy: e-kniha
Dále je kniha dostupná ve formátech pdf, ePub a MOBI.
Kniha je k zakoupení na stránkách vydavatele za nejnižší možnou cenu, tedy 49,-.  Menší doopravdy nešla - i když bych samozřejmě ráda.

Obálku knihy jsem vytvořila na základě jednoho obrázku ze stránky flickr.com, a jelikož jsem ji vytvořila před delší dobou, nepamatuji si, kdo je jeho autorem. Pokud by však toto našel, nechť doloží autorství odkazem a já ho uvedu jako autora hlavní části obálky.

úterý 8. prosince 2015

Máte svého Stalkera?

Já tě pořád sleduji...

Originální název: Stalker
Český název: Stalker
Autor: Lars Kepler
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015
Počet stran: 573 s.
Formát: e-kniha
Pátý díl série.

Obálka je velmi vydařená a popisuje to, o co vlastně v knize půjde. O Stalkera, který nějakou dobu pozoruje své oběti a pak je krutým způsobem zabije. Naneštěstí to vypadá na to, že zabíjí někdo, kdo byl v minulosti za podobný čin trestán anebo ho někdo napodobuje. Jenže, co by bylo lepší? A co horší?

pondělí 7. prosince 2015

Zakázaná hra je zpátky a je nebezpečnější než kdy dřív...

Je zpátky...
a nenechá ji uniknout.

Originální název: The Chase
Český název: Doupě
Autorka: L. J. Smith
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání v češtině: 2015
Počet stran: 224 s.
Vazba: brožovaná
Druhý díl v sérii.

Obálka druhého dílu Zakázané hry je až na barvu stejná jako první, ale tahle se mi z nějakého důvodu líbí víc. Možná za to může ta modrá barva, která se skvěle hodí k Julianovým modrým očím. Teda předpokládám, že je to Julian stejně jako u prvního dílu, ale začínám pochybovat, jelikož v této knize mají snad všichni modré oči! 

A já pořád nejsem schopna pochopit proč. Ledaže by Smithová byla potomkem Hitlera a zastánkyní jeho árijské rasy... jinak si to vážně nedokážu vysvětlit.

čtvrtek 3. prosince 2015

Roční literární soutěž - prosinec

Ano, ano, ano, já vím. Vím, že jsem tohle téma měla zveřejnit již před dvěma dny, ale jednak jsem neměla žádný pořádný nápad (ne že bych ho teď měla - téměř všechny jsem vyplýtvala na Adventní literární výzvu, kterou jsem vytvořila, ale něco jsem se pokusila vymyslet). 

Každopádně, taky je to teď trochu hektické. Příští čtvrtek píšu hned čtyři testy! Lexikologii, Úvod do studia jazyka a pak ještě slovíčka z francouzštiny, což  by mělo být nejsnadnější. Ale i tak je toho šíleně moc a já už si pomalu začínám myslet, že jsem na vysokou školu stará. A to myslím vážně. 

Nicméně, do konce týdne bych chtěla zveřejnit recenzi na druhý díl Zakázané hry (divím se, že si z toho ještě něco pamatuji...) a jeden rozbalovací článek vzhledem k tomu, že mi přišla výhra ze soutěže a pak jedna vánoční knížka, co jsem si objednala spolu s dárky, protože... když už nakupuji, můžu i pro sebe, ne? :-D Dneska bych to když tak mohla přednastavit, ale nechci nic slibovat...