neděle 13. září 2015

Pět. Ale čeho vlastně?

Thanks for the hunt...

Originální název: Fünf
Český název: Pět
Série: Beatrice Kaspary (1.)
Autorka: Ursula Poznanski
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání v Česku: 2015
Počet stran: 320 s.


Obálka na mne působí opravdu působivě. Vyjadřuje přesně to, o co v knize půjde - o geocaching. Máme tu souřadnice, ženskou hlavu pod mostem. Celé se mi to zdá asi nejpropracovanější ve srovnání s ostatními knihami Ursuly Poznanski. Navíc, kniha je v pevné vazbě a ne v paperbacku, takže další plusové body. Vlastně si teď nějak neuvědomuji, jestli jí budu dávat nějaké záporné...
Už autorčiny knihy Erebos a Saeculum na mě zapůsobily svou tématikou. V Erebosu to byla počítačová hra, v Saeculu zase larpy, no, a nyní máme geocaching. Abych byla upřímná, možná mne trochu znervózňovaly ty extrémně dlouhé kapitoly, ale na druhou stranu se mi líbilo, jak byly udělané. Vlastně vždycky, když přišly na další souřadnice, začala nová kapitola.

Někdy hned, někdy až o pár stránek dál, ale pokaždé to bylo relativně brzy. Nenudila jsem se u ní. A nějak nemůžu říct, že bych se vyděsila u nálezů částí lidského těla. Kdo je vrah, mi došlo až téměř na konci, což považuji za opravdu obrovské plus. Měla jsem určité tušení, to se však neprokázalo. Domnívala jsem se, že se jedná o někoho z Beatricina okolí.

Celé to působilo tak, jako kdyby měla dříve s pachatelem nějaký osobní vztah, nějak jsem si nedokázala spojit, proč by jinak kontaktoval přednostně ji a přes ni se dorozumíval s policií. A jak je asi zřejmé, jméno pachatele pro mě bylo překvapením.

Hlavní hrdinka Beatrice je rozvedená a má dvě děti. Její bývalý manžel ji často otravuje pozdě v noci, jelikož si chce s dětmi promluvit a stěžuje si, že je zase tak často nevídá. Poštvává je proti ní. To se daří především u jejich dcery, syn mi přišel jako zlatíčko.

Nějak jsem si vsugerovala, že ty děti určitě vrah navštíví a bála jsem se, aby jim nic neudělal. S tou návštěvou jsem se pak nespletla. Taky ještě s jednou věcí týkající se dětí, ale tu tady pochopitelně zmiňovat nebudu. Třeba byste z ní nic nepoznali, ale je možné, že bych vám tímm pak zkazila celý zážitek ze čtení a to nechci. Je tot totiž výborná kniha se skvělým námětem a čtenář má hned chuť se zaregistrovat na stránkách geocaching.com a jít hledat první cache. 

Myslím si, že i pokud jste o této zábavě nikdy neslyšela, kniha zaujme každého svým originálním neotřelým námětem. Autorka má obdivuhodný styl psaní a člověk se od čtení nedokáže odtrhnout. A když musí, je to těžké. Já jsem třeba zvyklá dočíst kapitolu předtím, než jdu spát, jenže když se vám začnou po polovině kapitoly klížit víčka k sobě, víte, že ji celou přečíst nezvládnete. V tomhle bych v knize viděla její mínus, ale i to se dá překousnout.

Při slově owner sebou bezděčně trhla. Jak hloupé. "Kdo je mudla?"
"To je odkaz na Harryho Pottera. Mudlové jsou lidi, co neumí čarovat - u nás jsou to ne-kešeři. Když náhodou nebo omylem najdou stránku, klidně ji vyhodí do popelnice."

- 85 s.

I kdyby jste nečetli autorčiny dvě předchozí knihy, o nichž jsem se tu zmiňovala, stejně knihu doporučuji. Najdete tu po všech stránkách skvěle zpracovaný detektivní příběh s hlavní hrdinkou jak má být. Zápletka je taktéž úžasná. Až na dlouhé kapitoly (klidně padesát stránek jedna), výtečné čtení. Bavilo mě to.

Troufám si tvrdit, že ani vy se nebudete nudit.

2 komentáře:

  1. Obálka vypadá pěkně, ale příběh si myslím by mě nezaujal. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. 50 stránek jedna kapitola? No potěš koště. =D .. Jinak na tuto knihu jsem myslím četla recenzi u Casion, nebo někde. Tu obálku si nejde nepamatovat. =)
    Je fajn, že se ti kniha libila. Nevypadá špatně a jelikož o ní tak básníš, tak musí být dobrá.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za tvůj komentář! :)