pátek 28. srpna 2015

Dotkni se osudu

Když mladá léčitelka Saffron potká zvláštního muže, je z toho láska. 
Přímo andělská.

Původní název: Dotkni se osudu
Autorka: Martina Wolfová
Nakladateství: Metafora
Rok vydání: 2014
Počet stran: 247 s. 



Obálka se mi vážně líbí. I kvůli ní jsem se rozhodla, že bych si knihu mohla přečíst. A když jsem si přečetla anotaci, jen jsem se v tom utvrdila. Abych pravdu řekla, podle obálky bych netušila, že se jedná o českou spisovatelku, přijde mi taková... zahraniční. A bůhví proč jsem si nedokázala zapamatovat autorčino jméno a v jednom kuse jsem si říkala, že je to určitě Němka. No, to je jedno, já jsem blbá a to tu rozebírat nebudu.


Po pravdě tak úplně netuším, co jsem od knihy čekala, ale poté, co jsem ji v pondělí o půl jedné v noci dočetla, musím říct, že se mi opravdu ohromně líbila. Styl psaní Martiny Wolfové je ohromný, až se divím, že jí kniha vyšla jen v elektronické verzi. Osobně bych vůbec neváhala a knihu vydala i v klasické podobě.

Hlavní hrdinkou je dívka jménem Saffron. Ta bydlí s matkou Sarah a babičkou Abigail. Všechny tři ženy věří v Boha. Saffron pracuje v baru a před nějakou dobou na sobě objevila hodně zajímavou věc - dokáže léčit lidi. Kromě toho je ale může pouhým dotekem zabít. Babička ji kvůli jejímu "daru" odvrhla, neboť si myslí, že to má co dočinění s Ďáblem, zato její matka se ho snaží co nejvíc využít ve vlastní prospěch.

No, a právě Sarah jsem nedokázala pochopit. Její postavu bych přiřadila k těm záporným, protože přesně taková ona byla. Která matka si na vlastní dceru pozve kriminálníka, aby ji znásilnil a ona se tak dočkala dítěte, které by dost možná mělo stejný dar, jako Saffron? Což je mimochodem krajně nepravděpodobné, ale nač předbíhat, že ano. Zkrátka, chování Sarah vůči vlastní dceři bylo nevhodné a z celé knihy se mi líbila nejméně. A to k tomu nepočítám ani fakt, jak se chovala k Saffronině babičce...

Jednoho dne se Saffron setkává s Nakirem. Teda, on se s ní setkává mnohem dřív, neboť ji jako neviditelný sledoval a Saffron ho nějakým způsobem vycítila. Nakir není obyčejný člověk. Vlastně to není vůbec člověk. Je to anděl, respektive, padlý anděl. Když léčila jednu dívku na ulici, zahlédl cosi podezřelého. Saffron se mu navíc líbí a on se rozhodl jí pomoct ve zjištění, co je zač a jak je možné, že dokáže léčit lidi.

Saffron vlastně nebyla žádná chudinka. Dokázala se sama o sebe postarat a nepotřebovala kolem sebe tuny známých, teda alespoň tak mi připadala.

"Proč mě sleduješ?" odvážila se zeptat.
Nakir se naoko zamyslel, než odpověděl: "Jsi zajímavá. Viděl jsem tě jednou v baru a chtěl jsem tě vidět zas. A taky umíš docela zajímavou věc."

47 s.

Upřímně nechápu, proč mi trvalo dlouho, než jsem knihu dočetla. Měla jsem přečtených sto stránek a pak jsem si z nějakého neexistujícího důvodu dala pauzu, protože jsem sáhla po klasické knize, ale to nic nemění na tom, že se mi kniha opravdu moc líbila. Navíc jsem zjistila, že se jedná o první díl ze sérii, a i když si úplně přesně nejsem jistá, jak to bude pokračovat, jsem si jista, že se po druhém dílu podívám.

Kromě fantasy prvků najdete v knize i romantiku, takže pokud jí nepohrdnete, s klidným svědomím vám ji mohu doporučit. Jsem si jistá, že nebudete zklamaní. Navíc se jedná o českou autorku, takže pokud se snažíte dohnat resty v české literatuře, nezapomeňte ani na Martinu Wolfovou. 
 
A abych zmínila ještě malý jeden poznatek, který jsem zjistila až po dočtení, když jsem si o autorce přečetla na Databáziknih.cz - v minulosti studovala Slezskou univerzitu v Opavě a shodou okolností stejný obor, jako já. Historii-muzeologii. (Pozn. stejný obor jako já v akademickém roce 2014 - 2015, pak jsem přestoupila do Olomouce)

http://www.knihcentrum.cz/
Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu moc děkuji Knihcentru.

1 komentář:

Moc děkuji za tvůj komentář! :)